[5-1]
Mit ad Isten, rajta van a neten ez a finomsg, gy csak be kell
msolnom neked! Sok rmet a ksztshez - s a fogyasztshoz!!!!
Tarte Tatin- francia almatorta (Stahl Judit)
a tszthoz:
200 gr finomliszt
50 gr porcukor
100 gr vaj
1 tojssrgja
3-4 ek. vz
az alms tltelkhez:
1 kg savanyks alma
100 gr vaj
200 gr krisztlycukor
A lisztet elkeverjk a porcukorral, hozzreszeljk a hideg vajat, ezt
az ujjaink kztt morzsalkos, egynem keverkk alaktjuk, majd
hozzadjuk a tojssrgjt s a vizet s nhny gyors mozdulattal
sszegyrjuk, majd becsomagolva (folpack, zacsk) a htbe rakjuk
(min. fl rra, de egy jszaka sem rt meg neki)
Az almkat meghmozom, felnegyedelem, kimaghzazom, felszeletelem 1-2
cm-es szeletekre. Aztn a 100 gr vajat megolvasztom egy olyan
serpenyben vagy ednyben amit a stbe is be lehet tenni, megvrom,
mg szpen buborkozik, majd belekeverem a cukrot. Alacsony (!) lngon
megolvasztom a cukrot, ez eltart egy darabig. Ha magas lngon
csinljuk, megg s keser lesz. A karamellizlds pedig abszolt
vratlan pillanatban trtnik s elg gyorsan zajlik. Ha nem
figyelnk, mr ks lesz:)
Ezutn az almkat beleteszem, kicsit sszekavarom a sr karamellel s
kis lngon, lefedve prolni kezdem. Majd amikor elg levet eresztett,
le lehet venni a fedt s nha meg-megkavarni.Elfzm az sszes levt,
mikzben az alma szp aranysrgra karamellizldik. Ne maradjon rajta
l, az alms massza lljon szpen ssze. Leveszem a tzrl s
megvrom, mg kihl.
Ha ez megvan, akkor a tsztt kinyjtom, kicsit nagyobbra, mint annak
az ednynek az tmrje, amiben slni fog a sti. A tsztt az almra
bortom, a szleit pedig betuszkolom a karamelles alma al. Villval
megszurklom a tetejt (ami ugye az alja lesz). 180 fokon kb 25
percig stm. Az eredeti recept 200 fokot r, n kevesebbel szoktam.
Lehet tejsznhabbal vagy vanliafagyival extrzni, de nmagban is nagyon j.
J vtvgyat! |
Gondoltam ha mr itt vagyok, megosztom Veletek egy msik kedvenc receptemet is...
Joghurttorta (nyron klnsen frisst, rm egyszer, srcok is prblkozhatnak :) )
Keverj ssze egy kisebb lbasban 3 kis pohr vagy 1 nagy pohr gymlcsjoghurtot (vagy natrt) 1 zacsk tkezsi zselatinnal s 8 evkanl cukorral (ebbl 1-2 ek nlam vanlis cukor szokott lenni). Melegtsd a tz fltt, mg el nem olvad a zselatin, de vigyzz, forralni nem szabad! Ha kihlt, keverj bele egy kis doboz tejsznt (2 dl) s annyi s olyan gymlcst, amilyenhez kedved van (rdemes olyat tenni bele, amilyen gymlcsjoghurtbl ksztetted). Egy tortaformt blts ki hideg vzzel (vagy ha biztosra szeretnl menni, bleld ki folpackkal) s ntsd bele a "kutyulkot". Tedd htbe, 2-3 ra alatt meg fog szilrdulni.
Ha nagyon hinyzik belle a tszta, mg folykony llapotban tegyl a tetejre babapisktt, igazgasd gy, hogy befedje az egszet (trdeld nyugodtan). Locsold meg vatosan tejjel a pisktkat s gy tedd htbe. Mikor megszilrdult bortsd ki (gy kerl az aljra a piskta, cseles, mi? :)) s szeleteld, mint egy tortt.
J tvgyat! |
Flig csokis kuglf :)
Keverj ssze 20 dkg lisztet egy zacsk stporral. 4 tojsfehrjt verj habb egy csipet sval. A tojsok srgjt keverd el 25 dkg cukorral, 1 csomag vanlis cukorral, 1 dl tejjel, 1 dl olajjal, keverd hozz a lisztet s a tojsfehrjk habjt. Vajazd ki a kuglfformt s hintsd meg liszttel. A tszta 2/3-t ntsd bele, a maradkba pedig keverj 1 evkanl kakaport s ntsd bele azt is. Elmelegtett stben (3-as fokozaton) ssd 40 percig. A tetejre nthetsz csokimzat vagy cukormzat, megszrhatod por, -jg- vagy sznes cukorral, zselvel, drazsval, de dsztheted marcipnnal is.
J tvgyat! :)
|
Hozzval:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 3 db tojs
- 2-3 dkg leszt
- pici tej
- 3 db kockacukor
- pici s
Menete:
60 dkg lisztet sszemorzsoljuk a 25 dkg margarinnal.
Pici tejben megfuttatjuk az lesztt, amibe bele raktuk a 3 db kockacukrot. A megfuttatott lesztt, a 3 db tojst (n csak a tojssrgjt rakom bele, s egy kis tejfllel keverem ssze) hozzadjuk a liszthez s sszegyrjuk tejjel vagy tejfllel.
10 db cipt csinlunk belle, s 1 rt pihentetjk.
A cipkat egyenknt kispenge vkonyra nyjtjuk s derelyemetlvel 8 rszre vgjuk.
Megtltjk lekvrral s sszekeverjk. Vilgosra stjk.
Melegen vanlis porcukorban megforgatjuk.
A tltelk lehet szilvalekvr, vagy akr di, mk, gesztenye is. (80 db lesz belle.)
Megjegyzsem:
Puhbb, ha csak a tojsok srgjt teszem a tsztba, s tejfllel gyrom ssze. Puhasgt megrzi, ha a lisztbe 1 evkanl szjalisztet teszek.
Ha dival tltjk, a felvert tojsfehrjt a dival sszekeverjk, s gy finomabb a tltelk.
Kiss Jzsefn, Budajen
|
Ide felrakhatjtok a j recepteket, amiket kiprbltatok mr, esetleg kppel...
|
[5-1]
|